Dit was wat je noemt ontzorgen!

Project: opruimen vloertegels noodhospitaal MECC Maastricht

Periode: Juni 2020 (3 werkdagen)

Reactie opdrachtgever:

Eind maart werd op donderdagmiddag 15:00 uur besloten een Noodhospitaal te bouwen in MECC Maastricht. Er werd, met een acuut opgeroepen projectgroep, 3 uur lang vergaderd over wat en hoe er gebouwd zou worden. In de nachtelijke uren werden al vele planningen gemaakt en bestellingen geplaatst. De volgende ochtend reden de eerste vrachtwagen met sanitaire units al de hallen binnen. Daarna werd gestart met het uitrollen van 45 km UTP kabel voor internet verbindingen met de medische apparatuur aan het bed. En… er werd gestart met het leggen van ongeveer 8000 m2 rubbertegel van 50 x 50 cm.

Deze laatste klus was met name bijna onmenselijk; zoals de mannen van het servicebedrijf die het werk hadden aangenomen, riepen. Uiteindelijk zou het werk niet op tijd klaar gekomen zijn als we niet op dag 2 hadden kunnen beschikken over zo’n 60 vrijwilligers om de laatste 4000 m2 nog te leggen. Vervolgens is het ziekenhuis opgeleverd en helaas/gelukkig niet gebruikt.

En dan volgt de afbouw na een week of 6. De vloertegelleggers zijn nog steeds niet hersteld van hun ‘legsyndroom’ en die willen we dan ook niet meer benaderen voor de grote klus van het opruimen van 32.000 rubbertegels. Tja en dan moet er een inschatting gemaakt worden hoeveel mensen en hoeveel uur er nodig zal zijn om deze vloer netjes uit elkaar te halen en op pallets te stapelen. Klaar voor hergebruik. We hadden speciale pallets ontwikkeld waar recht stapelen bijna vanzelf ging. Maar hoe dan ook; er moet wel met discipline gewerkt worden.

LinQ medewerkers waren hier de oplossing
Een ploeg van 10 personen die goed aangestuurd aan het werk begonnen. Keurig op tijd en zelf denkende mensen die begrijpen waar ze mee bezig zijn. Die zochten naar oplossingen en verbeteringen in het systeem om de tegels opgeruimd te krijgen. Die geheel zelfstandig hun werk deden. Begrijpen wat veilig en gestructureerd werken is. Prettig in de omgang en vooral: harde werkers.

Resultaat was dat men in 2 dagen tijd nagenoeg de gehele halvloer op pallets had liggen. Keurig gestapeld, kleur bij kleur en zelfs de passtukken waren systematisch opgestapeld. Vele malen sneller dan we hadden durven hopen. Fantastisch dat de planning bij LinQ hier ook heel soepel mee omging. Na iedere dag werd de balans opgemaakt en de planning zonder problemen aangepast.
Later toen de units allemaal uit de hal verwijderd waren nog één keer terug komen met 2 personen om de restanten op te ruimen, alles in te sealen en netjes klaar te zetten voor transport naar een externe opslag. Dit was wat je noemt ontzorgen!

Roger Winants
Coordinator Traffic & Logistics
MECC Maastricht